понеделник, 7 април 2008 г.

My participation in the CARNIVAL OF NAOUSA, GREECE, march '08

КАРНАВАЛЪТ в град НАУСА, март 2008, Гърция


ГРАДЪТ

Негуш (на гръцки: Νάουσα, Науса, на турски: Ağostos, Агостос, на арумънски: Niausta, Няуста) е град в Гърция, област Централна Македония, Ном Иматия, център на Дем Негуш с 19 870 жители (2001 година).
Градът е разположен в източните поли на планината Каракамен (наричана още Дурла или Негуш планина, на гръцки Вермио) на 21 километра северозападно от Бер (Верия) и на 40 километра южно от Воден. Градът е разположен на река Арапица (Αράπιτσα).КАРНАВАЛЪТ...:)
за разлика от останалите карнавали в Гърция, местният е предимно с подчертан фолклорен елемент, основните лица тук са Геницари(Яничари) и Булес. Самите елементи на мъжкия костюм и криенето на лицето с маска е свързано с борбите за освобождение от османския поробител.

ето и самите Геницари и Булес:Мъжкият костюм в предната си част е с монети, чийто брой, според това което прочетох, символизира дългите години на робство(според един мой приятел грък броят на гънките на фустанелата е броят на годините). Когато се приближиш и искаш да стиснеш ръката на Геницарос, той подскача два пъти за да се чуе звъненето на монетите :)

ето тук се вижда оживлението по улиците (на заден план), на преден план вдясно има оркестър, всяко заведение си наема такъв и привлича клиенти, раздава се безплатно скара и др.
Τα αλώνια (долу): тук завършва карнавалът-всяка група от младежи(μπουλούκι) играе типични за случая хора (παπαδιά, νιζάμικος)с много жар и темперамент, характерни са импровизациите на водача на хорото.ето линк за "низамико" и други:

www.youtube.com/watch?v=I31AWsAURrE&feature=related

www.youtube.com/watch?v=fxKTnd3GdZI&feature=related

www.youtube.com/watch?v=AFKPyz1WIr0


ДРУГИ СЪБИТИЯ

В Науса живеят и гърци бежанци от други области (вследствие на турските гонения):


-арумъни (езикът им идва от латинския) те самите идват от Западна Гърция (Епир) и носят характеристиките на тази област. Та моите приятели гърци са именно от тях:-други преселници са гърците от Понтус (сегашна североизточна Турция, до Черно море)

И двете общности също имаха изяви:
това е Понтус (горе), аз също се включих (на долната снимка)но понеже моите приятели гърци са арумъни, аз се включих в тяхната изява и бяхме в носии от Епир и играхме и такива танци:)ето тук горе част от дефилето, а долу-клипче, на което танцувам "Захарула" :-)
И ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:
фонтанът на площада беше пълен..................с ВИНО ;D


бабите танцуваха по балконите :)

аз с огромна броеница...в етнографския музей (това не е восъчна фигура :Р)
и понеже градът е в подножието на планината, от последната улица равнината се вижда като море, особено нощем със светещите в далечината, като корабчета, градчета :)НАЙ-МАЛКИТЕ УЧАСТНИЦИ
8 коментара:

Vardar каза...

Για σου,ρε,παλληκαρα! Να μου ζησης κι απο μενα εχεις μεγαλα χαιρετισματα!

Анонимен каза...

a bravo :)

Анонимен каза...

spr qka ekskurziika :) mn vino, mn tanci... tva sigurno e n6 kato na6iq trifon zarezan

Анонимен каза...

Всяко подобно пътуване е вълнуващо - срещаш се с нова култура, нови приятели ...със снимките и коментара към тях почти се пренесохме там в Гърция :)
Пожелавам ти още такива приятни пътувания и преживявания ... Бети

Анонимен каза...

Bravo krasi stra6na ekskurziq i mn dobre snimana i opisana ;)Ot: muto

ТАТИ каза...

Здрасти приятелче,
Добре се справяш с представянето. Поздравления!
Аз също съм имал удоволствието да бъда в Науса и то цели три пъти...
Два пъти бях на фестивал, но не на този, на които си бил ти, а на друг подобен - "Влахики евдомада" - през 1989 и 1990 г., както и през 1992 г. на часно посещение...
Виждам, че имаме и общи приятели - най-често те виждам с Аристидис, но и други познати лица ми се мернаха...
Сигурно си изкарал добре. Надявам се да е така! Когато аз бях там ти явно още не си бил роден или си бил съвсем малък. Тогава ние бяхме като паднали от Марс, защото достъпът на хора от България до подобни места беше съвсем ограничен, но да оставим тези работи!
Търсенията ми в Интернет и поводът да попадна на твоя блог са свързани с намерението ми да поосвежа видео-спомените си. Ще си позволя да използвам няколко твои снимки в клипа си, но той е за лична и семейна консумация...
Имаш лr видео-кадри от фестивала (ти или колегите от "Русчуклийче")? Трябват ми за въвеждане в атмосферата на града... Склонен ли си да ми ги заемеш?
Поздрави!

Tomasnao каза...

mpravo poli kali doulia ekanes !!!

Tomasnao каза...

καλημέρα,
καλά ήσουν στη Νάουσα και φέτος? γιατί δεν μου τηλεφώνησες να βρεθούμε?
Λάθος σου .......